Baanwachterswoning

Schuin achter het gesloopte stationsgebouw staat heden ten dage nog steeds de baanwachterswoning waarvoor op 29 december 1900 een bouwvergunning is afgegeven.
In dat pandje woonden verschillende stationschefs met hun gezinnen, maar na sluiting van de halte werd het door de NS ook verhuurd aan andere bewoners.
Vanaf 1963 is het verhuurd aan het echtpaar Laven.

In 1997 liet de NS weten dat het huis afgebroken zou worden wanneer de bewoners zouden vertrekken, restauratie zou immers te veel kosten. In het voorjaar van 1998 besloot de NS het pand toch te verkopen. Stefan de Ridder, werkzaam bij de NS en zijn vrouw Marlys Schild hadden onmiddellijk interesse en kochten het, om het vervolgens in 2007 te verkopen aan Martijn van de Ridder.

De tegelvloer in de keuken en halletje had gele en zwarte stenen. In de kelder liggen originele kleine klinkers. Het balkenplafond is nog wel intact. De vloer in de kamer is/was een grenen, zwart geteerde plankenvloer waar je aan de gaten nog kunt zien waar de bedstee stond en de kastenwand.
De trap kwam oorspronkelijk uit in de keuken.


Baanwachterswoning in de sneeuw
(collectie Martijn van de Ridder)
Baanwachterswoning anno 2009


Artitec heeft de woning in H0 (schaal 1:87) als bouwpakket in haar assortiment met artikelnummer 10.102, maar in N (schaal 1:160) is het niet verkrijgbaar.
Baanwachterswoning in schaal H0 (1:87)

Naast de wachterwoning staat nog wel een schuurtje en ik heb daar ook in gekeken en het zou mij niets verbazen dat dit schuurtje is gebouwd uit materiaal wat beschikbaar kwam nadat het goederenemplacement is afgebroken en zou dus niet op de modules worden uitgebeeld.
Het schuurtje behorende bij het wachtershuisje staat dus ook niet op de kaart. Het schuurtje tegenover het stationsgebouw wel.


Wachterswoning met schuurtje,
daarachter stond het later gebouwde beheerdersverblijf.


Het schuurtje

Wachterswoning in de winter van 2010